Wbrew pozorom wcale nie trzeba jechać do Francji, aby móc zajadać się nią z samego rana. Bowiem można ją samodzielnie przygotować, gdyż nie wymaga ona specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko sprawdzony przepis i dobrej jakości składniki, a własna domowa bagietka francuska będzie po prostu przepyszna. Oczywiście poza tym potrzeba też trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.
Czym jest bagietka francuska?
Bagietka to rodzaj długiego i cienkiego pieczywa, które jest oczywiście synonimem kuchni francuskiej. Ma około 5-6 centymetrów szerokości i 3-4 centymetry grubości. Jej skórka jest chrupiąca i złocista, a wnętrze miękkie oraz jasne. Co, więcej ten rodzaj pieczywa po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu, co świadczy o jego wysokiej jakości.
Francuskie bagietki cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce. Poza tym, że kupujemy je w piekarniach i sklepach to również przygotowujemy je samodzielnie w naszych domach. Są naprawdę łatwe do zrobienia.
Jak przygotować domową bagietę francuską?
Do przygotowania typowej włoskiej bagietki potrzebne będą następujące składniki:
- pół kg mąki typ 650 lub 550
- 8 g świeżych droższy
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Aby przygotować ciasto należy wsypać do miski mąkę, wodę i sól, a potem wyrabiać składniki przez kilka minut – najlepiej użyć do tego robota kuchennego, który znacznie ułatwi to zadanie. Następnie dodać do tego pokruszone drożdże i w dalszym ciągu wyrabiać do powstania jednolitego ciasta. Kiedy jest już gładkie i nie klei się do rąk to odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka równych kawałków i formujemy z niego bagietki. Jeszcze przed pieczeniem przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Na koniec przygotowane bagietki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 20 minut i gotowe.
Z czym Francuzi jedzą bagietki?
Francuzi najczęściej jedzą bagietki z różnymi dodatkami, czyli na przykład z masłem, serem, dżemem lub wędliną. Często wykorzystują je także jako dodatek do zupy lub po prostu moczą je w kawie bądź kakao. Pieczywo to stanowi podstawę śniadania we Francji, dlatego jada się go praktycznie codziennie. Nie oznacza to oczywiście, że nie jest ono spożywane podczas kolacji, gdyż również wieczorną porą francuzi lubią się nim zajadać.
Bagietka w kuchni francuskiej
Bagietka sama w sobie jest dość prostym pieczywem, jednak wraz z dodatkami potrafi podbić wymagające kubki smakowe. Doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami, które podkreślają jej smak oraz wyjątkowość. Ma ona ogromne znaczenie w kuchni francuskiej, w której jest jednym z najważniejszych składników.
Francuska bagietka składa się tylko z kilku składników, a jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych zadań. Jest także bardzo dobra w smaku i zawsze zapewnia przyjemne oraz pożywne śniadanie. Zatem nic dziwnego, że skradła serce tak wielu osobom i to nie tylko we Francji.