Risotto to jedno z najbardziej znanych włoskich dań, które wykonuje się z kilku składników. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego ma wielu zwolenników. Uwielbiają je młodsi i starsi, ponieważ ma niezwykły smak. Idealnie nadaje się na obiad, jak i kolację – jest smaczne, a co najważniejsze sycące. Przepisów na włoskie Risotto jest wiele, a można je znaleźć w książkach kucharskich oraz na stronach internetowych. Oczywiście, aby stworzyć danie dopasowane do swoich kubków smakowych trzeba spróbować różnych kombinacji.
Jak przyrządzić włoskie Risotto – prosty i sprawdzony przepis
To włoskie danie można przygotować na wiele różnych sposób. Może to być wersja klasyczna – z podstawowych składników lub z różnego rodzaju dodatkami. Jedną z nich jest przepyszne Risotto z kurczakiem i warzywami. Aby je przyrządzić potrzebne będzie:
- 200 gram ryżu,
- szklanka bulionu drobiowego,
- natka pietruszki,
- 1 cebula,
- pojedynczy filet z kurczaka,
- warzywa mrożone lub świeże,
- 25 gram parmezanu,
- łyżkę oliwy,
- natkę pietruszki,
- 1/4 szklanki białego wina,
- sól i pieprz

Poznaj także przepis na włoski rosół
Jakie są rodzaje włoskiego Risotto?
Włoski Risotto występuje w kilku różnych wersjach. Dzieli się na takie rodzaje, jak:
- Risotto alla Parmigiana,
- Risotto alla milanese,
- Risotto alla zucca,
- Risotto alla Pilota,
- Risotto ai funghi porcini,
- Risotto al Barolo,
- Risotto al radicchio trevigiano.
Czy Risotto nadaje się na specjalne okazje?
Risotto to danie, które rozkocha w sobie każdego, a w szczególności miłośnika włoskiej kuchni. Potrafi zaskoczyć ciekawym smakiem i jeszcze lepszym wyglądem, dlatego nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć. Nadaje się nie tylko na obiad w gronie domowników, ale i również na specjalne okazje. Dzięki temu, że ma bogaty smak podbije kubki smakowe najbardziej wymagających osób. Jest wyjątkowym daniem, które na pewno zrobi bardzo dobre wrażenie na Twoich gościach. A najlepiej smakuje z dobrze dobranym winem.