To klasyczne włoskie danie uwielbiają ludzie na całym świecie. Ma nie tylko bardzo dobry smak, ale również doskonałą wartość odżywczą, zwłaszcza jeśli przygotowuje się ją z wysokiej jakości składników. Włoska pasta może być podawana z różnymi sosami i dodatkami, dzięki czemu potrafi zadowolić wiele kubków smakowych. Jest prostym i uniwersalnym daniem, które zawsze przypada do gustu.
Jaki makaron do włoskiej pasty?
Pasta po włosku wyśmienicie smakuje z rozmaitymi makaronami. Najczęściej, jednak stosuje się do niej makaron spaghetti lub bucatini, który najlepiej komponuje się z sosem na bazie pomidorów. Bardzo lubiany jest także makaron fettuccine oraz penne, który tworzy ciekawe koncepcje smakowe z różnymi dodatkami. A, aby smak włoskiej pasty był jeszcze lepszy, należy zadbać o wysoką jakość makaronu. Powinien być on przygotowany z dobrych jakościowo składników, a także wykonany tradycyjną metodą produkcji.
Czy włoska pasta ma różnorodne smaki?
Włoską pastę można przygotować na wiele różnych sposobów, tworząc unikalny smak i aromat. Można do niej dodać na przykład świeże pomidory, mozzarelle, kiełbasę chorizo, słodką paprykę, boczek, ananasa, jak i mnóstwo innych składników. Wszystko zależy od preferencji smakowych i pomysłowości.
Przepisów na pastę po włosku jest mnóstwo, jednak nie musimy się ich ściśle trzymać. Możemy do nich dodawać własne składniki, wykorzystując różne makarony, sosy, warzywa i inne dodatki. Dzięki temu stworzymy w pełni odpowiadające naszym kubkom smakowym potrawy.
Danie włoskie – idealne na obiad i kolację
Pastę włoską najczęściej podaje się jako główne danie obiadowe, niemniej można ją spożywać o każdej porze dnia. Przygotowując ją z lekkiego sosu i pełnoziarnistego makaronu można się nią zajadać, nawet podczas kolacji.
Jest to bardzo pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu danie, które uwielbiają nie tylko włosi. Smakuje młodszym oraz starszym osobom, które praktycznie zawsze proszą o dokładkę.