Top 5 potraw z Francji

Wyśmienity smak, bogaty aromat i ogromna różnorodność to główne cechy francuskich potraw. Są one przygotowywane z wysokiej jakości składników, a opierają się głównie na tradycyjnych przepisach i sprawdzonych technikach kulinarnych. Uwielbiają je nie tylko Francuzi, bowiem cieszą się dużą popularność wśród ludzi z całego świata, którzy cenią sobie wykwintne i niepowtarzalne smaki. Poniżej przedstawimy top 5 potraw z Francji, którym trudno się oprzeć.

Z czego słynie kuchnia francuska?

Francuska kuchnia słynie z wielu różnorodnych potraw, charakteryzujących się bogactwem smaków. Jest prawdziwą ucztą dla mniej, jak i bardziej wymagającego podniebienia. Ma do zaoferowania wykwintne dania, klasyczne przysmaki, a także mnóstwo innych pyszności. Tworzą ją rozmaite składniki, które w połączeniu z doskonałymi umiejętnościami kulinarnymi kreują niezapomniane doznania smakowe.

Top 5 potraw z Francji

  1. Ratatouille

Jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych potraw francuskiej kuchni. Ratatouille przygotowuje się z warzyw – cukinii, cebuli, papryki i kilku innych. Smakuje naprawdę wyśmienicie.

Źródło: commons.wikimedia.org
  1. Zupa cebulowa

To wywar mięsno-warzywny, którego dodatkiem jest smażona cebula. Podaje się ją z grzankami z pszennej bułki, a także ze startym serem. Zupa cebulowa jest dość łatwa do przygotowania, choć zajmuje trochę czasu.

Źródło: commons.wikimedia.org
  1. Wołowina po burgundzku

Potrawę tę przyrządza się z przede wszystkim z wołowiny, warzyw oraz czerwonego wina. Uznaje się ją za najbardziej typowe danie kuchni z Francji, które imponuje niebywałym smakiem i aromatem.

Źródło: commons.wikimedia.org
  1. Placek lotaryński

To rodzaj zapiekanego placka z szynką, boczkiem, serem, jajkami i francuską śmietaną. Piecze się go przez ponad czterdzieści minut, a jest podawany głównie w okresie świąt.

Źródło: commons.wikimedia.org
  1. Bouillabaisse

Jest to zupa rybna, którą przyrządza się z różnych gatunków ryb morskich, a także pomidorów, czosnku, oliwy, szafranu i pieprzu. Ceni się ją przede wszystkim za intensywny smak, który dostarcza mnóstwo doznań kulinarnych.

Źródło: commons.wikimedia.org

Polecane Artykuły

1 komentarz

  1. […] znana i wyjątkowa w smaku potrawa, którą przyrządza się z kilku składników. Najważniejsza jest oczywiście ośmiornica, która […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *