Jak sama nazwa wskazuje jest to popularne ciasto kuchni francuskiej. Można je wykorzystać jako bazę w różnorodnych daniach – klasycznych i bardziej innowacyjnych. Ma ono delikatny smak, warstwową strukturę i jest bardzo kruche. Ciasto francuskie występuje nie tylko w formie słodkiej, ale i słonej, dlatego ma wielu zwolenników. Nie jest trudne w przygotowaniu, tylko dość czasochłonne.
Z jakich składników przygotowuje się ciasto francuskie?
Prawdziwe ciasto francuskie powstaje z połączenia dwóch różnych rodzajów ciast. Pierwsze z nich przygotowuje się z mąki pszennej, kilku jajek, soli, a także octu bądź kwasku cytrynowego. Natomiast do przyrządzenia drugiego ciasta potrzebna jest duża ilość masła oraz niewielka ilość mąki.
Ciasto francuskie jest znane i lubiane na całym świecie. Każdy, kto miał okazję go spróbować może potwierdzić, że jest niepowtarzalne w smaku. Na jego przygotowanie jest wiele przepisów, choć niestety nie wszystkie z nich potrafią oddać jego wyjątkowość.
Jak zrobić ciasto francuskie – przepis
Składniki na domowe ciasto francuskie:
- 200 g schłodzonego masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wlej wodę z solą, dodaj mąkę i mniej, niż pół kostki pokrojonego masła, a następnie wyrób ciasto i odstaw je na 2 godziny do lodówki.
Pozostałą część masła utrzyj na gładką masę i włóż ją pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia, a później rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 2 cm i umieść w lodówce na 2 godziny.
W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki oraz rozwałkuj je na kwadrat – środek ciasta powinien być grubszy, niż boki i ułóż na środku schłodzone masło. Zwiń ciasto tak, aby uformować kopertę, a następnie ją rozwałkować.
Przygotowane ciasto złóż na 3 części i wstaw do lodówki. Po upływie 2 godzin ponownie rozwałkuj ciasto i złóż na 3 części, a potem umieść w lodówce.
Ciasto jest już gotowe. Teraz możesz wykorzystać je do przygotowania ulubionych wypieków.
Najpopularniejsze przekąski z ciastem francuskim na słono
Z ciasta francuskiego można wykrawać prostokąty, wykładać je różnymi dodatkami, a później zwijać. Zatem nadaje się ono do przygotowania wielu różnych przekąsek. Do tych najpopularniejszych i najłatwiejszych w wykonaniu należą:
- kruche pierożki,
- ślimaczki francuskie,
- mini pizze,
- parówki w cieście francuskim,
- paszteciki z mięsem.
Ciasto francuskie na słodko
Z ciasta francuskiego można również przygotować mnóstwo rozmaitych słodkości. Mogą być one z dodatkiem borówek, jagód, jabłek, jak i wielu innych owoców. Ciasteczka te mogą mieć oczywiście różne kształty i smaki. Takie słodkości można przygotować bez specjalnej okazji, aby w wolnej chwili móc się nimi delektować samemu lub z bliskimi.
Ciasto francuskie to ogromne możliwości kulinarne. Z jego wykorzystaniem można stworzyć słodkie i słone przekąski, których przyrządzenie jest naprawdę bardzo proste. Tak, więc uwielbiają piec i gotować warto znać na nie przepis.