Włoski rosół tylko z pozoru przypomina ten tradycyjny, który w polskich domach bardzo często pojawia się na niedzielnym obiedzie. Różni się od niego składnikami i sposobem przygotowania, a co za tym idzie ma zupełnie inny smak. Rosół po włosku jest bardzo pysznym daniem o intensywnym aromacie, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Potrafi podbić kubki smakowe młodszych i starszych, nawet jeśli ich preferencje smakowe są bardzo wymagające.
Rosół we włoskim stylu – danie na specjalną okazję
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub odwiedzających Cię gości to rosół we włoskim stylu musi pojawić się na Twoim stole. Możesz przygotować go na specjalną okazję bądź na niedzielny obiad lub spotkanie towarzyskie, a z pewnością każdy poprosi Cię o dokładkę. To niezwykle smaczne danie, które nie jest zbyt trudne do przygotowania. Choć wymaga trochę więcej czasu, niż wiele innych potraw to i tak warto nim poczęstować bliskich.
Jak przygotować rosół po włosku?
Aby przyrządzić prawdziwy włoski rosół potrzebne będą dobrej jakości następujące składniki:
- pół kg wołowiny,
- półtorej litra zimnej wody,
- jedna marchewka,
- kostka cielęca,
- cebula,
- gałązka selera naciowego,
- jeden ząbek czosnku,
- dwa pomidory,
- pieprz i sól.
Przygotowanie włoskiego rosołu zaczynamy od pokrojenia i podsmażenia cebuli na patelni. Następnie wrzucamy ją i kilka innych składników – mięso, kostkę cielęcą i ząbek czosnku oraz przyprawy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę, a później dodajemy pozostałe składniki i znów gotujemy przez około godzinę. Tak przygotowany wywar przecedzamy przez sitko, a na samym końcu możemy dodać do niego różne dodatki.
Co włosi najczęściej dodają do rosołu?
Włosi bardzo często do swojego rosołu dodają tradycyjne pierożki, parmezan, małe pulpeciki, a nawet naleśniki, choć nie tylko. W przeciwieństwie do tradycyjnego dania to włoskie jest bardziej bogate i wyszukane, a jego smak na dłużej pozostaje w ustach.
A, tutaj znajdziesz przepis na włoskie risotto