Krótka historia kawioru

Kawior to solona ikra ryb jesiotrowatych, łososiowatych, dorszowatych, a także innych ryb. Jest cenionym przysmakiem wielu zamożnych ludzi z całego świata, którzy bardzo chętnie po niego sięgają. Mogą go spożywać nie tylko dorośli, ale i również dzieci, gdyż pozytywnie wpływa na zdrowie. Historia kawioru sięga wielu lat wstecz, kiedy był równie popularny, jak teraz. W Rosji był znany już od dwunastego wieku.

To niewątpliwie luksusowy produkt spożywczy, na który mogą sobie pozwolić tylko nieliczni. A to wszystko ze względu na jego wysoką cenę. Kawior jest jednym z najdroższych pokarmów świata, ale mimo to posiada mnóstwo wielbicieli. Ma dość intensywny smak, a co najważniejsze jest bardzo sycącą potrawą, którą można podać z różnymi dodatkami i alkoholem. Na pewno będzie hitem każdego przyjęcia w gronie rodziny lub znajomych.

Czy kawior posiada właściwości zdrowotne?

Pewnie niewiele osób o tym wie, ale kawior ma pozytywny wpływ na zdrowie. Wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, a co najważniejsze przeciwnowotworowym. Jest bogaty w witaminy i minerały, dlatego spożywany w odpowiedniej ilości wzmacnia koncentrację oraz wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Oczywiście, jak każdy inny przysmak, poza zaletami, posiada również wady. Mowa tutaj o tym, że jest bogaty w tłuszcze i sól, dlatego trzeba go jeść z umiarem. Nie powinny go spożywać osoby, które mają skłonność do alergii.

Akcesoria do kawioru od znanych producentów

Pojemnik na kawior z pozłacanego brązu to produkt, który musi mieć w domu każdy wielbiciel tej przekąski. Poza funkcją praktyczną pełni także rolę dekoracyjną. Co, więcej potrafi dopasować się do każdego stylu wnętrza, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. To doskonały prezent dla zamożnych osób, które kochają piękne rzeczy. Pojemniki na kawior od Zaramella Argenti, L’originale i Schiavon to najwyższej jakości wyroby, które odznaczają się oryginalnym wzornictwem i ponadczasowym designem.

Jak powinno podawać się ekskluzywną przekąskę?

Kawior to wykwintna przekąska, z którą należy odpowiednio się obchodzić. A to oznacza, że nie można go podawać z przypadkowymi dodatkami i napojem. Najczęściej serwuje się go z blinami i łososiem lub jajkami. Doskonale smakuje także z ciemnym chlebem. Kawior potrafi z najprostszej przekąski zrobić wykwintne danie, które można podać na luksusowym przyjęciu i każdej ważnej uroczystości.

Jeśli chodzi o napoje to najlepiej komponuje się z wytrawnym szampanem lub białym winem. Kawiorem można degustować się na wiele różnych sposobów, czyli według własnych preferencji smakowych. To przekąska, która podbije serce każdego smakosza, dostarczając mu mnóstwo radości z degustacji.

Jakie są rodzaje kawioru?

Kawior dzieli się na kilka różnych rodzajów. Pierwszym z nich, a zarazem najlepszym i najdroższym jest kawior czarny, który otrzymuje się z ryb jesiotrowatych, czyli siewrugi, bieługi, jesiotra zachodniego, a także sterleta. Drugim rodzajem jest kawior czerwony, który pozyskuje się z ryb łososiowatych, a trzeci to kawior złocisty – otrzymuje się go z pstrągów.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *