Rosół we włoskim stylu to bardzo lubiana potrawa, którą zajadają się ludzie z całego świata. Jest sycący i ma niezwykle charakterystyczny i bogaty smak. Można go podać nie tylko na obiad, ale i kolację. A, jego przygotowanie nie jest trudne, dlatego na pewno każdy sobie z nim poradzi. Zatem, jak zrobić rosół po włosku, aby podbił kubki smakowe wszystkich domowników? Poniżej przedstawimy prostych wskazówek.
Na jaką okazję przygotować włoski rosół?
Tak właściwie każda okazja jest dobra, aby przygotować rosół po włosku dla całej rodziny. I może to być, zarówno niedzielny obiad, świąteczny posiłek, jak i zwykła kolacja. Jest to naprawdę bardzo smaczna potrawa, która smakuje dorosłym i dzieciom. Tak, więc warto ją przygotować, nawet bez specjalnej okazji, aby zrobić przyjemność swoim najbliższym.
Jak zrobić rosół po włosku – przepis
Sekretem udanego rosołu we włoskim stylu jest sprawdzony przepis oraz wysokiej jakości składniki. Duże znaczenie ma także czas przygotowania, którego w żaden sposób nie wolno przyspieszyć. Bowiem włoski rosół wymaga długiego gotowania.
Podstawowe składniki:
- kurczak
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- zioła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, a potem umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Następnie gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie obrać warzywa i po około dwóch godzinach wrzucić je do garnka. Po kolejnych kilku minutach dodać zioła i nadal gotować. Na samym końcu przecedzić rosół i doprawić go solą oraz pieprzem. Można do niego dodać parmezan, pulpeciki lub pierożki.
A tutaj znajdziesz przepis na włoskie Risotto
Czy rosół we włoskim stylu jest zdrowy?
Rosół po włosku to nie tylko smaczna, ale i również bardzo zdrowa potrawa. A to wszystko, dzięki temu, że zawiera wiele witamin i minerałów. Bez obaw mogą się nim zajadać osoby dbające o linie, ponieważ jest niskokaloryczny. Włoski rosół to idealna potrawa dla całej rodziny, dlatego warto go często przygotowywać i cieszyć się jego doskonałym smakiem.