Przepis na włoskie kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka we włoskiej odsłonie mają wielu wielbicieli. Uwielbiają je młodsi, jak i starsi, a to wszystko za sprawą przepysznego smaku i delikatnej konsystencji. Są doskonałą przekąską, zarówno do kawy, jak i herbaty. Świetnie sprawdzają się także na imprezowym stole, gdyż potrafią podbić kubki smakowe wszystkich uczestników. Przepis na włoskie kruche ciasteczka nie jest trudny do wykonania, dlatego każdy bez problemu poradzi sobie z ich przygotowaniem.

Podstawowym składnikiem kruchych włoskich ciasteczek jest mąka, która ma ogromny wpływ na ich konsystencje. Poza nią do wykonania tych wyjątkowych przekąsek potrzebny jest cukier, masło, jajka oraz proszek do pieczenia. Oczywiście istnieje wiele różnych przepisów na włoskie ciasteczka, dlatego składniki mogą nieco się różnić.

Na jaką okazję upiec kruche ciasteczka we włoskim wydaniu?

Włoskie kruche ciasteczka to przekąska, którą można śmiało upiec i podać na różne okazje. Mogą to być nie tylko święta, ale i również przyjęcie urodzinowe, rocznica, spotkanie rodzinne lub towarzyskie, ważna uroczystość, jak i eleganckie przyjęcie. Oczywiście nie potrzeba też specjalnej okazji, aby móc się nimi rozkoszować z najbliższymi.

Źródło: lagrandepiccolacuoca.com

Są niezwykle smakowitym dodatkiem do kawy i herbaty, dlatego można się nimi zajadać na co dzień, a nie tylko od święta. Kruche ciasteczka we włoskim wydaniu potrafią sprawić przyjemność każdemu, kto tylko je skosztuje.

Przepis na włoskie kruche ciasteczka

Tego typu przekąski można przygotować na kilka różnych sposobów, a poniżej przedstawimy jeden z nich. Przepis na włoskie kruche ciasteczka – lista składników:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g posiekanych kawałków czekolady lub orzechów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto i wyciąć ciasteczka przy użyciu specjalnych foremek. Na samym końcu włożyć je do piekarnika i piec przez około kilkanaście minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.

A tutaj znajdziesz przepis na włoskie Risotto

Czym urzekają włoskie ciasteczka?

Kruche ciasteczka we włoskim wydaniu urzekają wyjątkowym smakiem. Tak, więc degustowanie się nimi jest czystą przyjemnością, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. To ciastka, które rozpływają się w ustach, dlatego trudno się im oprzeć. Ich przygotowanie nie jest trudne, a ich doskonały smak potrafi wywołać uśmiech na twarzy, nawet najbardziej wymagających osób.

Z czym najlepiej podawać kruche ciasteczka?

Kruche włoskie ciasteczka smakują najlepiej z kawą i herbatą. Niemniej, jednak można je podawać także z różnymi dodatkami, w zależności od własnych preferencji smakowych. To ciastka, które w każdy wydaniu są po prostu przepyszne, dlatego warto je przygotować sobie, jak i domownikom. Po spróbowaniu jednego ciasteczka każdy będzie chciał więcej. Włoskie ciasteczka to wyśmienite przekąski, którymi zajada się wiele osób.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *