Pizza to typowa potrawa kuchni włoskiej, którą zajadają się miliony ludzi na całym świecie. Ma wyjątkowo intensywny smak oraz niezwykły aromat, dlatego zawsze cieszy podniebienie. Przygotowuje się ją z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, tartego sera, ziół i różnych dodatków. A, najlepsza mąka do pizzy to da, która ma typ 450 lub 550. Dzięki niej ciasto jest miękkie i elastyczne.
Jakie są rodzaje pizzy?
Rodzajów pizzy jest wiele. Różnią się one nie tylko składnikami, ale i sposobem przygotowania oraz dodatkami.
Pizza neapolitańska – przygotowuje się ją z pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolic i mąki typu 00. Dodatkowo do ciasta potrzebne są drożdże piwne, woda, a także sól. Pizza po upieczeniu jest krucha, chrupiąca i aromatyczna. Co, więcej występuje ona w trzech wariantach:
- pizza marinara
- pizza Margherita
- pizza Margherita extra

Pizza sycylijska – ma zazwyczaj prostokątny kształt. Jej głównym składnikiem jest ser, który znajduje się pod sosem. Ten rodzaj pizzy zawiera niewiele dodatków.

Pizza capricciosa – pizza składająca się między innymi z sera mozzarella, pieczarek, szynki i pomidorów.

Najlepsza mąka do pizzy – jaką wybrać?
Jak już wcześniej wspomniano, najlepszą mąką do pizzy jest mąka pszenna typu 450 lub 550. Ma ona wpływ, zarówno na konsystencję, jak i smak ciasta. Zatem chcąc przygotować smaczną domową pizzę, warto zapewnić sobie dobre składniki. Oczywiście poza mąką ważna jest również oliwa z oliwek oraz świeżość i jakość dodatków, które potrafią zapewnić niesamowite doznania smakowe.
Jakie dodatki najczęściej dodaje się do pizzy?
Do najpopularniejszych składników dodawanych do pizzy należy przede wszystkim szynka, pieczarki, ser, cebula, papryka oraz pomidory. Poza nimi istnieje również mnóstwo innych, które można wykorzystać według własnych upodobań smakowych.
Pizza to bardzo popularna potrawa, którą ceni się najbardziej za uniwersalność i różnorodność. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubione dodatki, aby stworzyć dla siebie i bliskich coś dobrego.