W ostatnim czasie pytanie – czym się charakteryzuje dobrej jakości ciasto na pizze pojawia się bardzo często. A, to wszystko, dlatego że coraz więcej osób chce samodzielnie w domu przygotować tą niezwykle popularną potrawę kuchni włoskiej. Wbrew pozorom przyrządzenie jej nie jest takie trudne, choć wymaga znajomości podstawowych zasad.
Dlaczego pizza jest tak popularną potrawą?
Pizza smakuje praktycznie wszystkim – zajadają się nią dzieci i dorośli, a nawet osoby starsze. Jest prostą, ale bardzo smaczną potrawą, która potrafi podbić przeróżne kubki smakowe. Może mieć różnorodne składniki i to nie tylko te klasyczne – pieczarki, szynka, cebula oraz kiełbasa, ale i bardziej nietypowe – ananas, owoce morza, czy bakłażan. To właśnie, dzięki nim można kreować jej smak i stworzyć taką pizze, jaką się lubi.

Czym się charakteryzuje dobrej jakości ciasto na pizze?
Dobrej jakości ciasto to podstawa każdej pizzy. A, aby właśnie takie było ważne są, zarówno świeże składniki, fermentacja, jak i odpowiednie proporcje. Idealne ciasto to przede wszystkim takie, które jest lekkie i elastyczne, dzięki czemu łatwo się je rozciąga. Z kolei po upieczeniu powinno być miękkie w środku i chrupiące na brzegach.
Ciasto na pizze ma niezwykle prosty skład – jest to tylko kilka składników. A, zalicza się do nich mąka pszenna, drożdże, ciepła woda, sól i oliwa z oliwek. Przy robieniu ciasta na pizze nie powinno się spieszyć, tylko postępować zgodnie z przepisem.