Kuchnia portugalska słynie z różnorodności i bogactwa smaków oraz aromatów. Jej potrawy powstają głównie ze świeżych ryb, owoców morza oraz warzyw. Oferuje wiele przepysznych specjałów, które potrafią zadowolić wymagające podniebienia. A, są to nie tylko tradycyjne dania, ale i bardziej wykwintne potrawy, które przygotowuje się z najwyższej jakości składników i sprawdzonych receptur. W top 5 potraw z Portugalii umieściliśmy te najlepsze, które z pewnością Cię zaskoczą.
Co jest podstawą dań kuchni portugalskiej?
Smaki potraw z Portugalii są niesamowicie wyraziste. Zapewniają niezapomniane doznania kulinarne, zaskakując i fascynując swoich smakoszy. Są bez wątpienia prawdziwą ucztą, pozwalającą otworzyć się na nowe i nieznane. Opierają się tylko i wyłącznie na świeżych składnikach – rybach, owocach morza, warzywach i ziołach.
Top 5 potraw z Portugalii
1. Francesinha
To danie w formie kanapki, które jest jednym z najpopularniejszych portugalskich fast-foodów. Powstaje z chleba, szynki linguica, świeżej kiełbasy i steka lub pieczonego mięsa. Posypuje się je żółtym serem oraz warstwą sosu pomidorowo-piwnego.
2. Bacalhau à Brás
Jest to jedno z najbardziej cenionych dań kuchni portugalskiej. Przyrządza się je z kawałków dorsza, posiekanych i smażonych ziemniaków, cebuli oraz jajek. Można je oczywiście przyozdobić pietruszką i oliwkami. Podawane na gorąco smakuje wyśmienicie.
3. Acorda
Tradycyjne portugalskie danie – rodzaj zupy chlebowej. Składa się przede wszystkim z chleba, czosnku, kolendry i jajek w koszulce. Jest aromatyczne i pełne smaku, dlatego warto je spróbować.
4. Polvo á lagareiro
Kolejna znana i wyjątkowa w smaku potrawa, którą przyrządza się z kilku składników. Najważniejsza jest oczywiście ośmiornica, która stanowi jej bazę. Poza nią potrzebne są ziemniaki, oliwa z oliwek, grelos i czosnek.
5. Caldo verde
Jest to tradycyjna zupa, której podstawowym składnikiem jest woda, oliwa z oliwek, ziemniaki oraz kapusta galicyjska. Często dodaje się do niej także czosnek, cebulę i kiełbasę chourico. Ma oczywiście imponujący smak.