Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Pewnie nie każdy o tym wie, ale oliwa z oliwek jest uważana za królową kuchni, ponieważ posiada wspaniałe właściwości. Jest jednym z najstarszych olejów, które mają bardzo szerokie zastosowanie, a wykorzystuje się ją głównie do gotowania, chociaż nie tylko. Stanowi jeden z najważniejszych składników w diecie śródziemnomorskiej, gdyż posiada niesamowity smak i aromat. Z tego względu pojawia się pytanie, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Aby na nie odpowiedzieć, należy dokładnie omówić wszystkie jej rodzaje.

Jednak jedno jest pewne, bowiem oliwa oliwie nie równa, dlatego warto zwrócić uwagę na jej jakość. Dobra oliwa z oliwek powinna mieć świeży zapach i wyrazisty smak, czyli musi być naturalnie tłoczona. Na jej jakość wpływa kilka czynników, czyli między innymi gatunek oliwki, metoda tłoczenia, a nawet transport. Jeśli, jednak chodzi o jej kolor to może mieć odcień zielonkawy lub żółty. Aby wybrać najlepszą oliwę z oliwek potrzebna jest przede wszystkim konkretna wiedza, dzięki której będzie można ocenić, czy dobrze sprawdzi się w kuchni.

W jaki sposób powstaje prawdziwa oliwa z oliwek?

Nie trzeba odwiedzać przetwórni oliwy z oliwek, aby dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje. Bowiem o najistotniejszych informacjach można dowiedzieć się z tego właśnie artykułu. Produkcja oliwy odbywa się w kilkuetapowym procesie. Wszystko zaczyna się od ich zebrania i przygotowania, czyli między innymi czyszczenia wodą oraz zważenia. Kolejnym etapem jest mielenie oliwek, aż do momentu uzyskania płynnej masy. Jeszcze w tym etapie następuje mieszanka oliwy i wody.

Trzecim krokiem podczas tworzenia oliwy z oliwek jest oczywiście tłoczenie, do którego są wykorzystywane specjalne maszyny. Przedostatni etap to oddzielenie oliwy od wody, a ostatni to przelanie oliwy do butelek. Proces tworzenia oliwy z oliwek nie jest, aż tak bardzo skomplikowany, tylko dość czasochłonny. Wszystkie jego etapy muszą przebiegać zgodnie ze standardami w celu uzyskania, jak najlepszego smaku i aromatu produktu.

Na jakie rodzaje dzieli się oliwa?

Odpowiadając na pytanie, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza, warto wspomnieć o poszczególnych jej rodzajach. Pierwszym z nich jest oczywiście oliwa extra vergine, która ma najwyższą jakość. Ponadto jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a co najważniejsze jest tłoczona na zimno bez dodatków środków chemicznych. Do jej produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości oliwki, które posiadają najniższy poziom kwasowości.

Drugi rodzaj to oliwa vergine, która posiada nieco wyższy poziom kwasowości, niż poprzednia, a jej popularność jest zdecydowanie mniejsza. Kolejnym typem oliwy z oliwek jest oliwa Lampante, której poziom kwasowości wynosi powyżej 3,3%. Jeśli, jednak chodzi o oliwy wytwarzane chemicznie to dzielą sią na dwa rodzaje, czyli oliwę z wytłoków oliwnych i oliwę z oliwek. Pierwsza z nich jest produkowana z resztek po wytłaczaniu oliwek, a druga powstaje z rafinowanej oliwy Lampante i oliwy vergine.

Jakie właściwości odżywcze posiada oliwa?

O dobrej jakości oliwie z oliwek, można powiedzieć naprawdę wiele i są to praktycznie same pozytywy. Jak już wcześniej wspomniano, posiada ona bardzo dobre właściwości, ponieważ jest bogata w witaminy A, E, D i K. Jest pomocna w leczeniu wielu dolegliwości, czyli między innymi kamicy żółciowej, czy też miażdżycy. Można dodawać ją nie tylko do potraw, ale i również pić. Oliwa z oliwek wspomaga także odchudzanie i posiada właściwości antyoksydacyjne.

Poza tym, że wspiera zdrowie jest również bardzo często wykorzystywana w pielęgnacji skóry, paznokci oraz włosów. Bez żadnych obaw można ją stosować w kuchni i nie tylko, ponieważ jest całkowicie bezpieczna. Oczywiście trzeba to robić z umiarem, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Po przeanalizowaniu wszystkich rodzajów oliwy, można już stwierdzić, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza. Jest nią oczywiście oliwa extra vergine, którą tłoczy się na zimno. Powstaje w naturalnym procesie tworzenia, dlatego charakteryzuje się niesamowitym smakiem i aromatem. Dzięki niej każda potrawa smakuje zdecydowanie lepiej, ponieważ doskonale podkreśla jej smak. Dostępność oliwy extra vergine jest bardzo duża, dlatego nie powinno być problemu z jej zakupem.

Należy tutaj podkreślić, że ten rodzaj oliwy z oliwek jest najlepszy tak, więc bez wahania warto go kupić i używać w swojej kuchni. Oczywiście jest nie tylko zdrowy, ale i również smaczny, co jest jego dużą zaletą. Dodając do potraw oliwę extra vergine, można być pewnym, że ich smak będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty.

Ciekawostki na temat oliwy z oliwek

Kiedy już wiadomo, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza, warto teraz poznać kilka ciekawostek na jej temat. Jedną z nich jest to, że jej smak w dużej mierze zależy nie tylko od gatunku oliwek, ale i również pochodzenia. Bardzo istotne jest również to, że poza kuchnią stosuje się ją również do produkcji mydła, pielęgnacji skóry oraz włosów.

Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale oliwę z oliwek, należy spożyć w ciągu dwóch lat, gdyż później traci swoje właściwości. Ciekawostką jest także to, że oliwa z oliwek nadaje się do smażenia. Jest znacznie lepszym wyborem, niż na przykład olej roślinny. Ponadto oczyszcza i reguluje procesy trawienia.

Oliwa z oliwek w kuchni – zastosowanie

Oliwę z oliwek można śmiało wykorzystać do smażenia, grillowania, a co najważniejsze pieczenia i duszenia. Poza tym świetnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatek, warzyw lub serów. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, dlatego w kuchni można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Posiada wartości odżywcze tak, więc bez żadnych wątpliwości, warto ją wykorzystywać podczas przygotowywania wielu posiłków. Powracając do wcześniejszego pytania, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza, trzeba podkreślić, że jest to oliwa extra vergine.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *