Włoski przepis na Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to popularna potrawa kuchni włoskiej, która jest lubiana na całym świecie. Składa się z kilku składników, czyli wąskiego i długiego makaronu, jajek, bekonu, sera oraz przypraw. Można ją przygotować na wiele różnych sposób, dodając swoje ulubione dodatki. Sposób przygotowania nie jest bardzo skomplikowany, dlatego poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz.

Oczywiście spaghetti Carbonara to niezwykle smaczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Podbije kubki smakowe, zarówno dorosłych, jak i dzieci, które będą prosiły o dokładkę. Spaghetti zachwyci nie tylko fanów włoskiej kuchni, ale i również każdego, kto lubi poznawać nowe smaki. Jest po prostu przepyszne, dlatego warto je przygotować w swojej kuchni.

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Aby zrobić prawdziwe spaghetti carbonara, należy w pierwszej kolejności znaleźć sprawdzony przepis, a następnie kupić dobrej jakości składniki. Do jego przygotowania potrzebny będzie nie tylko specjalny makaron, ale i również jajka, pecorino romano lub parmezan, pancetta oraz sól i czarny pieprz.

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 g pancetty
  • 40 g parmezanu
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie i podsmażenia pokrojonego boczku z rozgrzaną oliwą. Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu i dokładne wymieszanie go. Następnie należy dodać połowę sera i całość doprawić pieprzem. Przedostatnią czynnością jest roztrzepanie jajka i wymieszanie go z makaronem. Kiedy danie jest już gotowe, wykładamy je na talerze i posypujemy pozostałym serem. Warto tutaj podkreślić, że potrawę tą należy podawać od razu po przygotowaniu.

Fot. lagrandepiccolacuoca.com
Fot. labonita.pl

Czy spaghetti jest zdrowe?

Spaghetti to bardzo smaczne danie, którym zajadają się ludzie z całego świata. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach nie szkodzi naszemu zdrowiu, dlatego bez żadnych obaw można je przyrządzić sobie, jak i swoim domownikom. Odpowiednio przygotowane spaghetti carbonara zawiera wiele składników odżywczych, dzięki czemu można je jeść nawet na diecie. Jest to danie, które smakuje praktycznie każdemu, dlatego posiada wielu wielbicieli.

Fot. loveeattravel.com

Jaki makaron do spaghetti carbonara jest najlepszy?

Spaghetti carbonara to danie, które jest serwowane z długim i cienkim makaronem spaghetti. Oczywiście poza nim można także użyć innego rodzaju makaronu – na przykład bucatini, według własnych preferencji smakowych. Przygotowując tego typu danie, można urozmaicić je dodając własne ulubione dodatki, aby stworzyć niepowtarzalny smak.

Spaghetti carbonara – pyszne i popularne danie włoskiej kuchni

Włoskie potrawy są znane przede wszystkim z aromatycznych i wykwintnych smaków. I mowa tutaj nie tylko o spaghetti carbonara, ale i również włoskim rosole i wielu innych daniach. Przygotowanie potraw w stylu włoskim wcale nie jest tak trudne, a może sprawić naprawdę ogromną przyjemność.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *