Czy patelnie miedziane są dobre?

Miedź jest jednym z najstarszych metali towarzyszących człowiekowi. Cechuje ją szlachetność, piękny kolor i długa żywotność. Początkowo służyła do tworzenia ozdób i narzędzi, a z biegiem lat metal był wykorzystywany na coraz szerszą skalę. Obecnie miedziane naczynia, patelnie i garnki są cenione przez utytułowanych restauratorów. Pomimo to wciąż można usłyszeć pytanie: czy patelnie miedziane są dobre? Odpowiadając na nie już na wstępie, są nie tylko dobre, lecz bardzo dobre. Dlaczego? Poznaj 6 powodów, dla których warto zainwestować w patelnie z miedzi.

Czy patelnie miedziane są dobre?

Doświadczeni kucharze od lat przekonują, że miedziane patelnie są świetnym wyborem do domowych kuchni. Z nimi przygotujesz delikatną rybę i soczysty stek. Wyśmienity deser z czekoladą i pyszny sos – na słodko i na słono. Gotowanie staje się prostsze bo miedź jest świetnym przewodnikiem ciepła, rozprowadza je równomiernie i szybko się nagrzewa. Dlatego patelnia miedziana jest chętnie wykorzystywana w kuchni zarówno przez doświadczonych kucharzy jak i amatorów, którzy stawiają na profesjonalizm i luksus.

Miedź jest metalem reaktywnym, dlatego naczynia miedziane najczęściej pokrywa inny metal, który jest niereaktywny. Dobrze łączy się z innymi metalami, co również ma wpływ na żywotność patelni. Przykładem cyna – patelnia miedziana pokryta cyną to duet niemal idealny dla każdego kucharza. Cyna zapewnia gładką, nieprzywierającą powierzchnię, czyli nawet człowiek bez wprawy w kuchni z dużym prawdopodobieństwem nie przypali potrawy.

Inną opcją są patelnie z miedzi pokryte stalą nierdzewną. Cechuje ją połysk, trwałość i odporność na korozję. Poza tym jest świetnym przewodnikiem ciepła, jak miedź. Zarówno patelnie miedziane z powłoką z cyny jak i ze stali nierdzewnej zapewniają bezpieczne pieczenie, smażenie i duszenie potraw z mięsa, ryb i przygotowanie deserów.

Trwałość i łatwość czyszczenia

Patelnia miedziana z ocynkowaną powierzchnią służy przez lata, gdy traktuje się ją w odpowiedni sposób, czyli używając drewnianych przyborów kuchennych. Dzięki nieprzywierającej powierzchni jest łatwa do czyszczenia, podobnie jak patelnie tytanowe.

Miedź jest metalem, który wyróżnia się trwałością, a garnki i patelnie miedziane uznaje się za jedne z najtrwalszych. Jest odporna na korozję, wgniecenia, odkształcenia. Nie ma znaczenia czy pokryta jest cyną czy stalą nierdzewną, miedź zapewnia niezmienny wygląd patelni.

Łatwość czyszczenia wpływa na wybór miedzianych patelni przez szefów kuchni. Nie tylko szybko usuwa się z nich resztki potrawy, lecz z łatwością utrzymuje w świetnym stanie przez długi czas.

Szybka zmiana temperatury

Miedź szybko się nagrzewa i szybko traci temperaturę, co nasuwa pozytywną odpowiedź na pytanie: czy patelnie z miedzi są dobre. Są nie tylko dobre, lecz świetnie sprawdzają się w kuchni. Patelnie miedziane pokryte cyną bądź stalą nierdzewną:

  • równomiernie rozprowadzają ciepło,
  • doskonale utrzymują stałą temperaturę,
  • szybko się nagrzewają,
  • szybko się ochładzają,
  • umożliwiają kontrolę temperatury.

Szybka zmiana temperatury wpływa na to, że patelnie z miedzi są doceniane zarówno przez mistrzów cukiernictwa i słodkich wypieków jak i przez restauratorów.

Ponadczasowa estetyka ozdobą kuchni

Bez względu na to, czy lubisz nowoczesne rozwiązania w kuchni, czy jesteś bliżej vintage, ponadczasowy połysk miedzi odmieni wnętrze każdej kuchni. Nie bez przyczyny miedziane naczynia pojawiają się na zdjęciach w czasopismach branżowych i są eksponowane przez restauratorów, a nie chowane w szafkach. To one tworzą ciepłą atmosferę w kuchni, a ich połysk dodaje jej przepychu, elegancji i szyku.

Miedź, odkąd zaczęła towarzyszyć człowiekowi, była doceniana za piękny kolor i blask. Początkowo była metalem, który służył do tworzenia ozdób. I choć przez wieki jej wykorzystanie wzrosło, to nadal walor estetyczny jest jednym z jej wyróżników.

Miedziane naczynia cieszą się popularnością zarówno w nowoczesnych jak i tradycyjnych wnętrzach. Są praktyczne i stylowe, funkcjonalne i designerskie. Emanują jakością i bogactwem, świadczą również o profesjonalnym podejściu do kuchni i gotowania.

Miedziane patelnie dostępne są w różnych stylach, od minimalistycznych, po zdobione. Z mosiężnymi rzeźbionymi uchwytami i pokrywkami, które posiadają uchwyty w kształcie żołędzi. Wyjątkowe patelnie z miedzi położysz na stole podczas rodzinnych obiadów i kolacji, bo prezentują się wytwornie.

Zatem czy patelnie miedziane są dobre? Są dobre do gotowania różnych potraw, do eksponowania w kuchni i na stole podczas spotkań. Uznawane są za luksusowe. A to jeszcze nie koniec ich zalet.

Miedziana patelnia na różne potrawy

Dzięki takim markom jak Ruffoni, Cu Artigiana,  Falk Culinair, skompletujesz zestawy patelni miedzianych. Każda marka ma swój styl i oferuje różne patelnie z miedzi. Wśród nich znajdziesz patelnie przeznaczone do risotto, paelli, do ryb, dań sauté. Patelnie dostępne są w różnych wymiarach (średnicach i głębokościach), a nawet odcieniach miedzi. Od jaśniejszych wpadających nieco w brudny róż, po ciemne. Od klasycznych po nowoczesne. I od głębokich po patelnie do naleśników.

Patelnie miedziane, w zależności od producenta, przeznaczone są na różne rodzaje płyt grzewczych. Część z nich można używać w piekarniku. Są to naczynia kuchenne uniwersalne, co stanowi dużą ich zaletę.

Stabilne i bezpieczne na kuchence

Patelnie z miedzi mają jeszcze jedną dużą zaletę: wagę. Są masywne, co swoją drogą przekłada się na ich trwałość, ale dzięki temu są też stabilne i bezpieczne w użytkowaniu. Natomiast nie są na tyle ciężkie, by sprawiały problem ze ściągnięciem jej wraz z potrawą z płyty grzewczej jedną ręką. Za to pewnie na niej stoją, co zwiększa bezpieczeństwo w kuchni. Bo gdy wiele w kuchni się dzieje, nietrudno zahaczyć o uchwyt, dlatego warto zadbać o bezpieczne patelnie, brytfanny i garnki – takie, które są stabilne.

Podsumowując, patelnie miedziane są dobrym wyborem i luksusowym dopełnieniem domowej kuchni.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *