Stanowią jedną z najbardziej popularnych potraw w wielu krajach na świecie. Zazwyczaj serwuje się je samodzielnie z rozmaitymi sosami lub jako dodatek do dania głównego. Frytki belgijskie to bardzo smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska, którą uwielbiają dorośli i dzieci. Mogą być podawane o różnych porach dniach – podczas obiadu, jak i kolacji. Są szybkim i przepysznym posiłkiem, którego większość z nas nie jest w stanie sobie odmówić.
Czym różnią się frytki belgijskie od tradycyjnych?
Jedną z podstawowych różnic jest na pewno kształt i rodzaj ziemniaka – frytki belgijskie są zazwyczaj grubsze, a przygotowuje się je z ziemniaków mączystych. Kolejną różnicą jest sposób smażenia – smaży się je dwukrotnie, najpierw w niższej, a potem w wyższej temperaturze. Poza tym ten rodzaj frytek jest podawany z różnymi sosami, kiedy frytki tradycyjne je się zazwyczaj tylko z keczupem. To właśnie przez te różnice mają one zupełnie inny smak.
Dlaczego belgijskie frytki są takie dobre?
Belgijskie frytki mają miękki i puszysty środek oraz są chrupiące z zewnątrz. Ma to ogromny wpływ na ich smak, który jest po prostu przepyszny. A, w połączeniu z różnorodnymi sosami zyskują jeszcze więcej. Można się nimi zajadać bez końca, gdyż zawsze są tak samo dobre. I wcale nie trzeba iść do restauracji, aby ich spróbować, bowiem można je zrobić samemu w domu.
Jak przygotować belgijskie frytki?
Przyrządzenie belgijskich frytek jest banalnie proste. Wystarczy tylko przygotować odpowiednie ziemniaki – najlepiej typu B lub C, następnie obrać je i pokroić w słupki lub łódeczki, a później odstawić na parę minut do zimnej wody. Kolejnym krokiem jest smażenie – pierwsze musi się odbyć w temperaturze poniżej 150 stopni przez mniej więcej pięć minut, a drugie około 180 stopni od 2 do 4 minut. Po tym czasie wyjmujemy frytki i gotowe. Można je podać jako samodzielną przekąskę z sosem lub jako dodatek do ryb, hamburgera lub dań mięsnych.
Do jakich dań pasują frytki?
Belgijskie frytki znakomicie komponują się na talerzu z kurczakiem, stekiem, kotletem schabowym, a także z różnego rodzaju rybami. Są bardzo smacznym dodatkiem, który potrafi wzbogacić wiele dań. A, uwielbiają się nimi zajadać nie tylko miłośnicy fast foodów, ale i osoby, które lubią smaczne i proste w przygotowaniu przekąski. Frytki belgijskie to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek, których smak nie jest jakoś specjalnie wyszukany.
Z jakimi sosami najlepiej smakują belgijskie frytki?
Do belgijskich frytek pasuje mnóstwo rozmaitych sosów, dlatego może je podać na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych należy sos czosnkowy, sos andaluzyjski, sos curry, sos miodowo-musztardowy oraz sos tatarski. Oczywiście frytki te tak samo, jak tradycyjne można jeść również z keczupem. Choć w takiej odsłonie podaje się je raczej rzadko. Każdy z wymienionych sosów doskonale podkreśli ich smak i świetnie wpasuje się w indywidualne kubki smakowe.