Czy naczynia miedziane są zdrowe?

Garnki miedziane to przepiękne i ponadczasowe naczynia do gotowania. W połączeniu ze stalą nierdzewną tworzą duet niezniszczalny, pod warunkiem, że uchronisz je przed wizytami w zmywarce. Rzadko spotykane są garnki wykonane z samej miedzi, a to dlatego, by uniknąć nadmiernego przenikania pierwiastka do potraw. Obecnie garnki z miedzi tworzą jedność z innymi metalami. Jest to wspomniana stal nierdzewna, ale może być również aluminium, cyna, nikiel. Dlatego już na samym wstępie znasz odpowiedź na pytanie: czy naczynia miedziane są zdrowe? Oczywiście, że tak!

Poznaj zalety garnków miedzianych, które w rodzinie naczyń do gotowania uznawane są za luksus. Mają mnóstwo zalet i bardzo niewiele wad.

Miedź to pierwszy metal obrabiany przez człowieka

Według historyków miedź wyparła kamień przy obróbce żywności. Starożytni przodkowie docenili jej plastyczność, szybkość nagrzewania, równomierne oddawanie ciepła i dobry smak potraw! Nie pytali, czy gotowanie w miedzianych naczyniach jest zdrowe. Wykorzystywali ich potencjał. Garnki miedziane to jedne z najstarszych naczyń, jakie były używane do gotowania. Miedź towarzyszy ludzkości już od ok. 11 tys. lat.

Początkowo miedź służyła do tworzenia dekoracji i tak było przez kilka wieków. Później zaczęto wybijać z niej naczynia, misy, garnki. Dostrzeżono ich niesamowity potencjał i nie da się ukryć, długą, długą, bardzo długą żywotność. Miedź jak tytan jest bardzo wytrzymała. Nasi przodkowie gotowali w nich codziennie, a często jeden komplet służył przez całe życie.

Człowiek do życia potrzebuje miedzi

Miedź to pierwiastek, który obecny jest we wszystkich tkankach ludzkiego ciała. Zachęca układ odpornościowy do intensywniejszej pracy, wspiera serce i cały układ krwionośny, ma wpływ na układ nerwowy, zapobiega anemii (wpływa na wchłanianie żelaza), ma również wpływ na opóźnienie procesów starzenia.

Nie musisz jednak martwić się, że gotując w garnkach miedzianych do jedzenia będzie przedostawał się pierwiastek. Nowoczesne, luksusowe garnki pokryte są dodatkową warstwą, przez co miedź nie przenika do gotowanych potraw. Jednak warto pamiętać o dostarczaniu tego pierwiastka w diecie.

Miedziane naczynia synonimem luksusu

Nie bez przyczyny naczynia miedziane używane są w najlepszych restauracjach świata. Doceniają je kucharze w różnych zakątkach ziemi. Dlaczego?

  • Mają niepowtarzalny design– nawiązują do tradycyjnych naczyń do gotowania, są wytworne i stanowią ozdobę kuchni.
  • Mogą stanąć na stole na najbardziej wykwintnych spotkaniach– miedź ma przepiękny kolor, a garnki zachowują swój nieskazitelny wygląd przez lata.
  • Są powiewem luksusu w każdej kuchni– ich cena sprawia, że nie każdy może je mieć.
  • Są ekonomiczne– miedź szybko i równomiernie się nagrzewa, z czego płynie oszczędność na rachunkach.
  • Są długowieczne– przy odpowiedniej dbałości, miedź nie zmienia swojego wyglądu i właściwości.

Do niektórych potraw wręcz nie nadają się inne naczynia niż miedziane. Przykładem bassine a confiture (tradycyjna francuska patelnia), naczynie do przygotowywania dżemów i konfitur. Według Francuzów do najlepszych deserów z cukrem, galaretek i innych słodkości nie ma lepszego naczynia jak miedziane!

Czy naczynia miedzianie są zdrowe?- Pięć powodów, dla których warto je mieć!

Mitem są twierdzenia, że gotowanie w miedzianych naczyniach przynosi negatywne skutki dla zdrowia. Gdyby tak było, nikt nie dopuściłby ich do sprzedaży na europejskich i światowych rynkach. Naczynia miedziane są nie tylko zdrowe, lecz przynoszą wiele korzyści. Dlatego pytanie brzmieć powinno nie czy naczynia miedziane są zdrowe, a dlaczego warto w nich gotować?

Po pierwsze, do smażenia nie potrzebują dużo tłuszczu, są idealne do gotowania lekkostrawnych potraw. Doskonałe dla osób, które cenią zdrową i smaczną kuchnię.

Po drugie, miedziane garnki są doskonałym wyborem do nauki gotowania, bo trudno w nich przypalić potrawę. Powierzchnia nagrzewa się równomiernie, a potrawa smaży, piecze dokładnie tak samo w każdym miejscu. Zatem kurczak zawsze wyjdzie doskonały w smaku!

Po trzecie, miedziane naczynia bardzo szybko się nagrzewają, co oznacza krótszy czas przygotowania posiłku. Tym samym produkty zachowują więcej wartości odżywczych.

Po czwarte, miedziane naczynia nie zmieniają smaku potraw. Delektujesz się czystym smakiem aromatycznych produktów.

Po piąte, miedź szybko traci temperaturę, dlatego miedziane naczynia są najlepsze do gotowania sosów, przygotowania mięs, makaronów, dań na słodko, wszystkich potraw, które szybko gęstnieją, gdy utrzymywana jest wysoka temperatura naczynia.

Nie chowaj ich do szafki

Miedziane naczynia to nie tylko zdrowie na talerzu, lecz również pożądana ozdoba w kuchni. Blask miedzi i nietuzinkowy design sprawiają, że tych naczyń nie możesz chować przed światem. Najczęściej pochodzą z rodzinnych manufaktur, z długą tradycją. Wytwarzane są z wielką pieczołowitością, a udział w ich wyglądzie ma artystyczna ręka.

Przykładem tego, jak zwykły garnek może być niezwykłą dekoracją, są naczynia marki Falk. W belgijskiej, rodzinnej manufakturze naczynia wytwarzane są ręcznie. Kolejna manufaktura, która słynie z profesjonalnych naczyń miedzianych to Ruffoni. Z włoską marką współpracują jedni z najlepszych artystów.

Garnki miedziane to coś więcej niż naczynia do gotowania. To wyraz dobrego smaku, umiłowania luksusu i dobrego gustu.

Nie tylko garnki- postaw na kuchnię z miedzianymi naczyniami!

Zestaw miedzianych garnków to idealne uzupełnienie nowoczesnej kuchni, zwłaszcza że można ich używać na rożnych rodzajach płyt grzewczych. Naczynia miedziane to nie tylko garnki, patelnie i rondle. Manufaktury oferują praktycznie całe wyposażenie kuchni.

W naczyniach miedzianych możesz przygotowywać potrawy na płycie i w piekarniku, do wyboru są m.in.: brytfanny, patelnie do risotto, blacha do pieczenia chleba, kociołek do podgrzewania sosów, formy do ciast i ciasteczek.

Foremki dostępne są w klasycznych i fantazyjnych odsłonach. Formy do ciast posiadają wytłoczenia, co bardzo atrakcyjnie wygląda na cieście i pozostawia spore pole do dekoracji dla wyobraźni.

Miedziane naczynia do domu, restauracji i cukierni

Jeśli chcesz stworzyć w domu przytulną kuchnię z duszą, to naczynia miedziane idealnie ją uzupełnią. Miedź doskonale współgra z różnymi stylami, z nowoczesną kuchnią w stylu minimalistycznym, w stylu glamour z luksusowymi dodatkami, a także w stylu francuskim i tradycyjnym. Miedź świetnie odnajduje się na tle drewna, jak i płyty. Dobrze uzupełnia klasyczne kafelki jak i surowy beton bądź cegłę. Zaś na stole tworzy atrakcyjny duet z porcelaną.

Poza tym miedziane naczynia są bardzo dobrym wyborem do restauracji i cukierni. Świadczą o profesjonalnym podejściu do gotowania. Natomiast ich niepowtarzalny design, wyjątkowe uchwyty, pokrywki i formy, ocieplają każdą przestrzeń.

Jak dbać o naczynia miedziane?

Miedź równa się ponadczasowość i długowieczność. Musisz jednak wiedzieć, że wyjątkowe naczynia wymagają odpowiedniej dbałości.

1. Najlepiej myć je ręcznie w wodzie z płynem, dobrze wypłukać i osuszyć.

2. Połysk, który mają naczynia miedziane, gdy wyciągasz je pierwszy raz z pudełka, utrzymasz używając soku z cytryny, soli kuchennej w połączeniu z wodą i miękkiej ściereczki. Po przetarciu naczyń miksturą, umyj je pod ciepłą wodą i osusz.

3. Miedź nie lubi wrzątku. Dlatego lepiej nie wyparzać naczyń miedzianych.

Dbałość o garnki, miski, foremki do ciast ma pływ na to, czy gotowanie w miedzianych naczyniach jest zdrowe. Tak samo jak w każdych innych. Natomiast dużą zaletą naczyń z miedzi jest łatwość czyszczenia i utrzymania ich w dobrej formie przez lata.

Miedziany zestaw garnków na prezent do kuchni dla młodych

Miedziane garnki należą do luksusowych podarunków. Dlatego komplet naczyń jest bardzo dobrym pomysłem na prezent dla młodych ludzi. Z okazji ślubu, nabycia mieszkania, budowy domu. Garnki miedziane to prezent na lata, który doceni każdy, kto lubi luksusowe akcesoria do kuchni. Wysokiej jakości garnki, z cenionej manufaktury, będą ozdobą kuchni.

Zakup miedzianych naczyń to dobra inwestycja, bo oprócz praktycznej funkcji, zawsze będą miały swój niepowtarzalny urok.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *