Urok gotowania na parze

Gotowanie na parze to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania smacznych posiłków. Jest nie tylko prosta, ale przede wszystkim bezpieczna dla zdrowia, dlatego stosuje się ją w kuchni nie od dziś. Ponadto oszczędza czas, a przy okazji pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze żywności, dzięki czemu posiada wielu zwolenników. Jednak jaki jest urok gotowania na parze? Jakie zalety i korzyści posiada?

Pierwszą z nich jest na pewno to, że pomaga w zdrowym odżywianiu – jest to beztłuszczowy sposób gotowania. Co, więcej tego typu sposób przyrządzania potraw zachowuje ich kolor oraz konsystencję. Gotowanie na parze jest szybkie, a co najważniejsze nieskomplikowane, dlatego nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Pozwala na przygotowanie naprawdę wielu wspaniałych posiłków.

Co jest potrzebne do gotowania na parze?

Niezbędny do przygotowywania posiłków jest zestaw do gotowania na parze, a najlepiej ze stali nierdzewnej. Składa się on z trzech elementów, czyli garnka, pokrywki, a także kosza parowego. Nadaje się on na kuchenkę gazową, elektryczną, a nawet indukcyjną, co jest jego dużą zaletą. Wybierając tego typu zestaw można cieszyć się wieloletnią żywotnością, doskonałymi parametrami użytkowi, a co najważniejsze niezawodnością.

Urok gotowania na parze
Urok gotowania na parze
Urok gotowania na parze
Urok gotowania na parze

Oczywiście poza zestawem można także nabyć sam garnek z miedzi do gotowania na parze lub wkład, który również świetnie spełnia swoją funkcję. Dzięki niemu przygotowanie ulubionego posiłku zajmie naprawdę niewiele czasu. Posiadanie go w swojej kuchni to must have.

Urok gotowania na parze – na czym ono polega?

Gotowanie na parze polega między innymi na podgrzaniu wody, która następnie zmienia się w parę wodną i przenosi ciepło na potrawę. Umieszcza się ją w specjalnym koszu parowym, na którym zaczyna się gotować. Tego typu sposób przygotowywania posiłków jest znany od wielu lat, a stosują go nie tylko nasze babcie. Wykorzystując go w swojej kuchni, można odkryć urok gotowania na parze, który jest naprawdę niesamowity.

Jakie potrawy można przygotować na parze?

Naprawdę przeróżne, gdyż na parze można ugotować nie tylko mięso i ryby, ale przede wszystkim warzywa, owoce, makaron, a nawet kasze. Do najpopularniejszych dań należy filet z kurczaka na parze, klopsiki na parze, schab na parze oraz wiele więcej.

Potrawy przygotowywane w ten sposób są nie tylko smaczne, ale i również w pełni zdrowe. Przepisów na posiłki na parze jest mnóstwo, dlatego warto je wykorzystać, aby przyrządzić sobie smakowi obiad lub kolacje.

Gotowanie – na parze czy klasyczne?

Gotowanie na parze w garnkach ze stali nierdzewnej jest nieco inne, niż to klasyczne, które wykorzystujemy na co dzień w swoich kuchniach. Oczywiście oba z nich mają swoje wady i zalety, niemniej jednak to pierwsze jest zdrowsze. A dlaczego? Jak już wcześniej wspomniano, gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych, jakie znajdują się w produktach. Należy pamiętać również o tym, że dania, które są przygotowywane na parze mają mniej kalorii. Zatem warto częściej wykorzystywać tego typu sposób gotowania.

Polecane Artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *