Naczynia wykonane z miedzi wymagają specjalnej troski – regularnego czyszczenia i odpowiedniego przechowywania. To właśnie, dzięki niej zachowają swój połysk, estetyczny wygląd i bardzo dobre właściwości na długie lata. Jako naczynia do przygotowywania posiłków sprawdzają się naprawdę doskonale, dlatego coraz więcej kucharzy i miłośników gotowania używa ich w swojej kuchni. Tylko, jak czyścić miedziane naczynia, aby ich nie uszkodzić? Poniżej podpowiadamy.
Czy naczynia z miedzi sprawdzą się w każdej kuchni?
Naczynia miedziane to doskonałe wyposażenie do domowej, jak i profesjonalnej kuchni. A, to wszystko za sprawą wszechstronności. Nadają się do stosowania na różnego rodzaju kuchenkach – gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Ponadto można ich używać także w piekarniku, co daje jeszcze większe możliwości podczas przygotowywania posiłków.
Na miedzianych naczyniach można smażyć, zapiekać, dusić, piec, jak i wiele więcej. Mają one w sobie ogromny potencjał, który w łatwy sposób można wykorzystać.
Jak czyścić miedziane naczynia?
Czyszczenie miedzianych naczyń nie jest skomplikowane, niemniej wymaga stosowania pewnych zasad. Jedną z nich jest oczywiście unikanie mycia w zmywarce, które niestety mogłoby je uszkodzić. Zamiast tego zalecane jest czyszczenie ręczne z wykorzystaniem delikatnych środków myjących lub domowych mikstur. Można je przygotować z połowy szklanki ciepłej wody, szklanki octu, jednej łyżki soli i soku z połówki cytryny. Przecieramy nią naczynia, a następnie spłukujemy wodą i osuszamy.
Miedziane naczynia – garnki, patelnie i wiele innych
Naczynia z miedzi to mniejsze i większe garnki, patelnie, rondle i woki. To także różne brytfanny, blachy do pieczenia, miski i wiele więcej. Są to bardzo praktyczne przybory kuchenne, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze, szybsze, a co najważniejsze bezpieczniejsze. Miedziane naczynia to znakomity wybór dla osób ceniących sobie niezawodność oraz kochających gotowanie.