Fondue to jedna z najbardziej znanych szwajcarskich potraw, która jest uwielbiana przez ludzi z całego świata. Stanowi idealną propozycję na ekskluzywną ucztę, która trafi w kubki smakowe starszych, jak i młodszych domowników. Jest sposobem na urozmaicenie każdego spotkania towarzyskiego, a nawet biznesowego, z którego wszyscy wyjdą zadowoleni. Fondue dzieli się na trzy rodzaje, czyli serowe, mięsne, a także czekoladowe. Oczywiście wszystkie z nich są tak samo dobre, dlatego nikt nie będzie w stanie ich sobie odmówić.
Nie da się ukryć, że fondue w każdej odsłonie zachwyca niesamowicie wyrazistym smakiem oraz ciekawym wyglądem. Jest to wyjątkowa potrawa, którą przygotowuje się według specjalnego przepisu. Jedzenie fondue to pewnego rodzaju umiejętność, z którą trzeba się odpowiednio zaznajomić. Wykonanie go wcale nie jest takie trudne, niemniej jednak wymaga trochę wiedzy, dobrych składników oraz specjalnych naczyń, które są niezbędne. Fondue jest potrawą, która ma w sobie ogromny potencjał, dlatego warto go wykorzystać.
Czym jest fondue i jak je przygotować?
Mimo, że fondue cieszy się ogromną popularnością to i tak jest wiele takich osób, które jeszcze nigdy go nie próbowały, a nawet nie wiedzą, czym tak właściwie jest. Otóż jest to potrawa, którą przygotowuje się z gorącego sera oraz białego wina. Jej główną ideą jest przyrządzanie jej przy stole na podgrzewanym garnku. Fondue wywodzi się z kuchni szwajcarskiej, jednak jest obecna również w kuchni włoskiej i francuskiej.
Aby je przygotować wcale wiele nie potrzeba. Poza odpowiednimi składnikami, potrzebne będą także naczynia, czyli między innymi garnek lub miska, stojak, palnik, a także widelce. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zakup kompletu do fondue, który składa się z najważniejszych elementów. Dzięki niemu przygotowanie tego dania nie sprawi żadnych trudności, a jego smak zaskoczy każdego, kto tylko go spróbuje.
Jak poprawnie podawać fondue?
Na przystawkę, główne danie, a może deser? Tak naprawdę, fondue to potrawa, którą można podać w każdej formie, ponieważ zawsze świetnie się sprawdzi. Aby jeszcze lepiej smakowała oraz wyglądała, warto podać ją w odpowiednim naczyniu, które podkreśli jej wyjątkowość. Doskonałym wyborem są talerze do fondue, które mają charakterystyczny wygląd, dlatego urozmaicą prezentację potrawy. Oczywiście nie można również zapomnieć o specjalnych widelcach, które są do tego przeznaczone.
Fondue można podawać ze świeżymi bagietkami lub białym pieczywem. Sposobów na spożywanie tej potrawy jest naprawdę wiele, a każdy z nich jest poprawny. Dużo zależy od własnych preferencji, które mają tutaj szczególnie istotne znacznie. Jedzenie fondue jest naprawdę bardzo proste, a jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnych problemów.
Z jakich elementów składa się zestaw do fondue?
Podstawowy zestaw do fondue składa się między innymi z takich elementów, jak garnek lub kociołek, palnik, a także widelce. Pozwala na przygotowanie potrawy dla kilku osób, w zależności od jego pojemności. Wybierając odpowiedni rodzaj garnka, warto dobrze zastanowić się nad materiałem. Bowiem dostępne są żeliwne, stalowe, a także ceramiczne garnki do fondue. Wszystkie z nich mają swoje wady i zalety, które należy dokładnie przeanalizować przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Zestaw do fondue powinien odznaczać się wysoką jakością, solidnością i trwałością, aby mógł służyć swoim użytkownikom przez długie lata. Podczas jego wyboru nigdy nie należy sugerować się ceną, ponieważ nie ma ona większego znaczenia. Odpowiedni zestaw do fondue to klucz do przyrządzenia smacznej potrawy.




Kiedy podawać fondue?
Fondue to przepyszna potrawa, którą można podać gościom na imprezie urodzinowej, przyjęciu w gronie najbliższych, weselu, spotkaniu z przyjaciółmi, jak i również randce. Można być pewnym, że zasmakuje każdemu, a co najważniejsze pozostawi po sobie bardzo miłe wrażenie. Fondue przygotowane przy pomocy specjalnego zestawu to idealna przekąska na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie.
Każdy, kto je spróbuje będzie zachwycony, ponieważ smak tego dania jest naprawdę niesamowity. Zarówno fondue serowe, mięsne, jak i czekoladowe to niezbędnik na każdej imprezie, która stanie się niezapomniana. Jak już wcześniej wspomniano, można je podać nie tylko, jako przystawkę, ale i również główne danie oraz deser. Idealna luksusowa kuchnia oczami kobiety to taka, w której nie może zabraknąć wysokiej jakości zestawu do fondue.
Zestaw do fondue – oryginalny prezent dla miłośnika gotowania
Jeśli nie wiesz, jaki prezent podarować bliskiej osobie, która uwielbia gotować to zestaw do fondue jest doskonałym wyborem. Przyda się on w kuchni tak samo, jak wysokiej jakości noże do mięsa oraz zestaw sztućców ze stali nierdzewnej. Tego typu podarunek jest nie tylko oryginalny, ale przede wszystkim praktyczny, dlatego jubilat na pewno nie odstawi go do kąta. Zestaw do fondue ucieszy każdego miłośnika gotowania, a co najważniejsze pozwoli mu na przygotowanie pysznej potrawy.